Diana Gabaldon dubbelt aktuell med ny bok och ny säsong i Outlanderserien

Diana Gabaldon har rönt stora framgångar med Outlanderserien som sålt i mer än 30 miljoner exemplar världen över. Böckerna och tv-serien har engagerat fans över hela världen och efter sju långa år är det nu dags för En svärm av tusen bin att möta läsarna. Den nionde delen kommer i två band, på svenska, som släpps den 8 mars och den 2 juni.

Året är 1779 och äntligen har Claire och Jamie återförenats med sin dotter Brianna, hennes man Roger och deras familj. Men den annalkande amerikanska revolutionen hotar idyllen på Fraser’s Ridge. Tilltagande spänningar och skilda åsikter mellan arrendatorerna tyder på att kriget snart kommer att nå även dem. Brianna och Roger oroar sig över vilka spår de lämnat i sin egen tid och när 1700-talets faror, sjukdomar och stundande krig gör sig påminda börjar de ifrågasätta sitt beslut att resa tillbaka.

Över en halv miljon svenskar har hittills läst Diana Gabaldons episka kärlekssaga. Med En svärm av tusen bin tar Gabaldon återigen med sig läsarna på ett storslaget äventyr. The Herald kallar den ”Skottlands svar på Game of Thrones” medan Los Angeles Daily News menar att ”Gabaldon är född till historieberättare”. Och återigen framhålls författarens autentiska skildringar av relationer och det historiska. Om den nya delen i serien skriver The Washington Post: ”Läsarna kommer att tappa andan när de når det spännande slutet. Det kan dröja ytterligare sju år innan nästa bok i serien, men jag slår vad om att det är värt väntan.”

Diana Gabaldon är ursprungligen universitetsprofessor i naturvetenskap men har kommit att bli en uppskattad författare med bred repertoar. Hennes Outlanderserie är närmast en egen genre, bäst beskriven som historisk science fiction. Böckerna om den brittiska sjuksköterskan Claire Randall och den skotske klanledaren Jamie Fraser har fått hängivna fans över hela världen. Tv-serien Outlander baseras på böckerna och den sjätte säsongen har svensk premiär på Viaplay den 7 mars.

Missa inte heller vår sammanfattning av vad som hänt i de tidigare delarna av serien!

Läs mer En svärm av tusen bin I En svärm av tusen bin II Diana Gabaldon