Ett av historiens viktigaste vittnesmål

Natten av Elie Wiesel, som sålts i över tio miljoner exemplar, är en oersättlig skildring av förintelsen.

Boken har inte funnits i tryck på svenska på mer än tre decennier. Nu ger Bookmark förlag ut den i nyöversättning, med nyskrivet förord av Alice Bah Kuhnke.

Elie Wiesel (1928–2016) överlevde förintelsen och ägnade resten av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och citerade. För sina böcker och sitt arbete mottog han flera stora utmärkelser, såsom Nobels fredspris, Wallenbergmedaljen och Amerikanska presidentens frihetsmedalj.

Natten skildrar den katastrof som kan bli resultatet av att makten hamnar i fel händer. På smärtsamt återhållsam prosa beskriver Elie Wiesel nazisternas hänsynslösa övergrepp och den fruktansvärda vardagen i koncentrationsläger.

”Läs Natten! Läs den igen … Berätta för andra om det du läst”, skriver Alice Bah Kuhnke i förordet som belyser bokens betydelse för vår samtid. Nyöversättningen av André Borchert innehåller text som saknats i äldre utgåvor och boken är kompletterad med ett efterord av författaren.

”Det här är en självbiografi som bör läsas av alla generationer”, säger förlagschef Claes Ericson, ”såväl för sitt litterära värde som för den viktiga historia den förmedlar.”

Läs mer Elie Wiesel Natten