George R.R. Martin avslöjar drakarnas hemligheter

Efter sju års väntan släpps nu George R.R. Martins senaste bok om Västeros. I den första delen av Eld & blod: Historien om huset Targaryen skildrar nu Martin den mest mytomspunna dynastin i Game of Thrones-universumet.

Efter fler än 70 miljoner sålda böcker och en kritikerrosad HBO-serie som har slagit rekord i både tittarsiffror och priser är nu George R.R. Martin tillbaka med den första egenskrivna boken sedan Drakarnas dans (2011).

– Det var länge sedan jag senast släppte en bok om Västeros och ingen är mer medveten om det än jag, säger Martin. Att släppa en bok som jag är stolt över och spänd inför var ett stort känslomässigt lyft för mig, fortsätter han.

Eld & blod: Historien om huset Targaryen (Del I) är en fiktiv historieskildring och berättar historien om fanfavoriten Daenerys föregångare i släkten Targaryen. Det är en episk redogörelse som levandegör de legendariska draklorderna. Komplett med drakar, dueller, svek och – i sann Martin-anda – unika karaktärer.

– De är märkbart annorlunda från alla andra familjer i Västeros. De är kungar. Liksom i det forna Egypten utövar de incest för att hålla blodet rent. Och de har drakar, vilket ingen annan har, förklarar Martin.

Det var sju år sedan Martin senast släppte en helt egenskriven bok, då med den femte delen i fantasyserien Sagan om is och eld. Böckerna som ligger bakom tv-serien med bl.a. Emilia Clarke, Peter Dinklage och Lena Headey i huvudrollerna har översatts till 47 språk och sålts i fler än 70 miljoner exemplar.

Den åttonde säsongen av Game of Thrones har premiär i april 2019.

Läs mer Utdrag Eld & blod (Del I) av George R.R. Martin George R.R. Martin Eld & Blod: Historien om huset Targaryen (Del I)