Happy Food samlar favoritrecepten och de senaste forskningsrönen

För fem år sedan satte boken Happy Food av stjärnkocken Niklas Ekstedt och vetenskapsjournalisten Henrik Ennart kopplingen mellan mat och psykiskt välmående på kartan. Efter tre böcker i den populära serien kommer nu ett samlat verk som gör det enkelt att applicera Happy Food-konceptet i praktiken.

Idag släpps Happy Food: Samlade recept & råd där Niklas Ekstedt och Henrik Ennart hjälper läsaren att kombinera smakupplevelser med ett harmoniskt inre. Boken samlar recept och texter från de tre tidigare internationella succéerna i Happy Food-serien och kompletteras med både den senaste forskningen och nya recept.

Happy Food (2017), Happy Food 2.0 (2018) och Happy Food Green (2020) har getts ut i åtta länder, toppat försäljningslistor och bara i Sverige sålt i sexsiffriga volymer.

Nyckeln till succén ligger i hur böckerna för samman hyllad kokkonst med modern biologisk spetsforskning kring vilken roll våra tarmbakterier spelar för vår hälsa och det av forskare dittills förbisedda sambandet mellan kropp och själ – mellan magen och vårt psykiska välmående. I båda fallen har kunskapen utökats dramatiskt under åren som följt på böckernas utgivning. Begreppet låggradig inflammation, som många rynkade på näsan åt för fem–tio år sedan, är idag etablerat och kan kopplas till flera kroniska sjukdomstillstånd.

”Budskapet om att vi människor kan påverka vårt psykiska välbefinnande med hjälp av maten på tallriken mötte till en början en del uppståndelse och skepsis, intressant nog mer i Sverige än i något av de andra länder där Happy Food givits ut, granskats och uppmärksammats”, säger författarna. ”Men under tiden som gått sedan dess har insikten kring sambandet enbart fördjupats och idag har kopplingen vunnit mark inom breda lager av forskare, även i Sverige.”

Happy Food: Samlade recept & råd är ett samlat verk som gör det enkelt att applicera Happy Food-konceptet i praktiken. Boken innehåller de mest ögonöppnande texterna och de bästa recepten och kompletteras med texter om de senaste rönen och nya recept.

Niklas Ekstedt är en av Sveriges mest uppskattade kockar samt restaurangchef och grundare av flera stjärnkrogar. Han är även känd från flera matlagningsprogram och har nått internationella framgångar genom brittisk och amerikansk tv.

Henrik Ennart är författare och medicinsk vetenskapsjournalist för Svenska Dagbladet. Han har de senaste 20 åren skrivit om mat och hälsa både journalistiskt och i böcker, för vilket han även prisats flerfaldigt.

För intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Ebba Lindqvist PR
brev@ebbalindqvist.se
070-480 33 00

För recensionsex eller mer information om boken, vänligen kontakta:
Carolina Starck
Bookmark Förlag
carolina.starck@bookmarkforlag.se

Läs mer Happy Food: Samlade recept & råd Niklas Ekstedt & Henrik Ennart