Höstlovstrilogin bjuder på pulshöjande mysterium för bokslukaråldern

Skymning, den första boken i Höstlovstrilogin, nominerades till Årets bästa barn- och ungdomsdeckare 2022. Nu släpps äntligen den nervpirrande uppföljaren, lagom till höstlovet. Med ingredienser som vänskap, svek och kluriga brott är Gryning en modern deckarhistoria för läsare i åldern 9–12.

I oktober förra året släpptes Skymning, den första delen i deckarsatsningen Höstlovstrilogin för läsare mellan 9–12 år. Samma år blev boken nominerad till Spårhunden, Svenska Deckarakademins pris för Årets bästa barn- och ungdomsdeckare. Idag släpps Gryning, den andra delen i trilogin. Böckerna, som passar läsare av Kalle Blomkvist och PAX-serien, följer tonåringarna Hedvig och Jakob som av en slump hamnar mitt i en fartfylld jakt för att hitta ett försvunnet arv.

Höstlovstrilogin utspelar sig under ett höstlovsdygn i vackra Tofstaholm, den lilla byn där inget är som det verkar. Det är en komplex deckarhistoria som förutom kluriga gåtor och hårresande spänning även innehåller vanliga tonårsämnen som utanförskap, vänskap och förälskelse. Böckerna passar både vana och ovana läsare, och Reine Rosenbergs uttrycksfulla helsidesillustrationer ger en starkt filmisk känsla till berättelsen.

Författaren Walter Falk har arbetat som privatdetektiv i snart 30 år och har hjälpt polisen att utreda alla typer av brott. Höstlovstrilogin är hans första bokprojekt.

”Hedvig och Jakobs storslagna historia ligger mig varmt om hjärtat och förtjänar att berättas. Därför är jag oerhört stolt över att Skymning blev nominerad till Årets bästa barn- och ungdomsdeckare. I Gryning fortsätter besynnerliga saker att hända i Tofstaholm, och den här gången blir mysteriet högst personligt för Hedvig och Jakob”, säger Walter Falk.

Walter Falk är en fiktiv avsändare, och bakom honom står en författare som valt att förbli anonym.

Om boken:

När Hedvig och Jakob vaknar vilar lugnet över Tofstaholm. Det är höstlov, solen skiner och marken är vit av nyfallen snö. Men skenet bedrar.

I gryningen har en av byns invånare kidnappats av en person i gasmask. Polisen får absolut inte kontaktas och Hedvig och Jakob dras ofrivilligt in i fallet. I takt med att mörka hemligheter nystas upp blir deras känslor för varandra allt starkare.

Men ju närmare sanningen de kommer, desto större blir hotet. Innan dagen är slut kommer en av vännerna att hamna i kidnapparens klor.

Till Skymning, den första delen i trilogin, finns en lärarhandledning för elever i mellanstadiet. Nästa bok i serien, Midnatt, släpps till höstlovet 2024.

Boktrailer till Gryning finns här.

Läs mer Gryning Walter Falk