Bästa kriminalromanen genom tiderna

Nu kommer Dolken från Tunis, Agatha Christies genombrottsroman, i vacker klassisk nyutgåva. Boken utnämndes av British Crime Writer’s Association till den bästa kriminalromanen genom tiderna.

Dolken från Tunis (ursprungligen publicerad 1926) är ett klassiskt låsta rummet-mysterium och ses som en grundsten inom kriminallitteraturen. På grund av sitt originella slut har boken haft en signifikant påverkan på deckargenrens utveckling i stort. Det är också en av anledningarna till att British Crime Writer’s Association 2013 röstade fram Dolken från Tunis till den bästa kriminalromanen genom tiderna.

Den belgiske detektiven Hercule Poirot kallas till byn King Abbot, där ett brutalt mordfall ägt rum. En man vid namn Roger Ackroyd har hittats död i sitt arbetsrum med en mycket ovanlig dolk i ryggen. Mysteriet tätnar när alla i huset är lika övertygande oskyldiga som skyldiga – och det är upp till Poirot och hans små grå celler att lösa fallet.

Kriminalromanernas drottning Agatha Christie (1890–1976) är vid sidan av William Shakespeare världens mest säljande författare. Med mer än tre miljarder sålda böcker är hon en förebild som inte har fått tillräckligt med uppmärksamhet för sitt ovärderliga bidrag till den moderna litteraturskatten.

Boken ingår i Bookmarks jubileumsserie över Agatha Christie-klassiker. Översättningen är gjord av Gudrun Ullman och formgivare Sara R. Acedo står för den vackra omslagsdesignen.

Läs mer Agatha Christie Dolken från Tunis