Parasiten av Sofie Sarenbrant är Årets svenska deckare

Sofie Sarenbrant tog under årets bokmässa i Göteborg emot det nyinstiftade priset Årets svenska deckare för Parasiten. Utmärkelsen delas ut av streamingtjänsten BookBeat i samarbete med deckarfestivalen Crimetime.

”Vilken ära att få ta emot det nyinstiftade priset Årets svenska deckare för Parasiten”, säger Sofie Sarenbrant. ”Ambitionen var att förmedla en gripande berättelse om skakvåld och det är fantastiskt att så många har tagit Rebeckas öde till sig. Tack!”

Priset är helt datadrivet och vinnaren har valts ut efter en sammanvägning av popularitet, genomlyssning (andel som börjar lyssna på boken som slutför den) och betyg.

”Sofie Sarenbrant som vunnit författarpriset vid tre tidigare tillfällen visar igen sin storhet när hon kammar hem Årets deckare för sin senaste bok Parasiten”, säger Emelie Hollbox, Senior Content Performance Specialist på BookBeat.

”Jag är väldigt stolt över att Sofie vinner det här priset!” säger förlagschef Claes Ericson. ”För mig har Parasiten varit årets deckare länge, men det är otroligt kul att få det erkännandet så här.”

Parasiten, som är inläst av Katarina Ewerlöf, är den elfte fristående delen i den populära serien om kriminalinspektör Emma Sköld. Ljudboken har över 1,3 miljoner lyssnade timmar totalt på streamingtjänsterna och 4,4 i snittbetyg på BookBeat. Förutom Parasiten var följande böcker nominerade till Årets svenska deckare 2023: X av Pascal Engman, Gökungen av Camilla Läckberg, Det slutna rummet av Mari Jungstedt, Botgöraren av Viveca Sten samt Spindeln av Lars Kepler.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019, 2020 och 2022. Den fängslande och samhällsaktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Böckerna har sålt i över fem miljoner exemplar i 17 länder.

Läs mer Sofie Sarenbrant Parasiten