Skyddsängeln av Sofie Sarenbrant är årets mest streamade deckare

Idag släpps verkstopplistorna över 2021 års bokförsäljning. Skyddsängeln är årets mest streamade deckare och tar en femteplats på den skönlitterära listan som inkluderar samtliga format.

När 2021 års bokförsäljning summeras kan det konstateras att det varit ytterligare ett rekordår för böcker och läsning. På topplistan för abonnemangstjänster kommer Sofie Sarenbrant med Skyddsängeln på en tredje plats, och är därmed den mest lyssnade och lästa deckaren på streamingtjänsterna. På den skönlitterära topplistan som inkluderar samtliga format tar Skyddsängeln en femteplats.

”Fantastiskt att Emma Sköld når ut till så många läsare! Skyddsängeln ligger mig extra varmt om hjärtat, med tanke på det viktiga ämnet psykisk ohälsa. Vem som helst kan drabbas, när som helst, och vården måste bli bättre på att ta hand om människor som blir sjuka”, säger Sofie Sarenbrant.

Skyddsängeln är den nionde delen i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. I boken skildras bland annat konsekvenserna av psykiatrireformen för 25 år sedan. Hur gick det egentligen när mentalsjukhusen stängdes ner och patienterna skulle integreras i samhället?

”Jag är väldigt stolt över resultatet för Skyddsängeln”, säger förlagschef Claes Ericson. ”Sofie Sarenbrants författarskap fortsatte att växa under 2021, och vi ser fram emot samma utveckling i år.”

Bokförsäljningsstatistiken inkluderar försäljning via fysisk bokhandel, internetbokhandel, bokklubbar, dagligvaruhandel och digitala abonnemangstjänster. Rapporten är ett samarbete mellan Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Skyddsängeln som ljudbok är inläst av Katarina Ewerlöf.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019 och 2020. Den fängslande och samhällsaktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Böckerna har sålt i över 4 miljoner exemplar i 15 länder. Syndabocken, Mytomanen och Skyddsängeln blev årets mest lyssnade böcker på Storytel 2018, 2020 och 2021. Skamvrån blev Sveriges mest sålda deckarpocket 2020. Sarenbrant har också vunnit Stora Ebokspriset två år i rad. I maj 2022 släpps Själsfränden, den tionde delen i serien om Emma Sköld.

För intervjuförfrågningar, kontakta:
Fanny W. Viebke, Lennox Public Relations
fanny.viebke@lennoxpr.se
0721-50 40 90

Läs mer Sofie Sarenbrant Skyddsängeln