Foto: Magnus Ragnvid

Sofie Sarenbrant är Sveriges bäst säljande deckarförfattare 2023

Idag släpps årstopplistorna över 2023 års bokförsäljning inklusive streaming. Sofie Sarenbrant och deckaren Parasiten toppar spänningsgenren.

Trots svåra omständigheter och en orolig omvärld omsatte bokförsäljningen 2023 lika mycket som året innan. Sofie Sarenbrant är den bäst säljande deckarförfattaren 2023 och Parasiten den mest sålda deckaren på verkstopplistan, som sammanfattar årets bokförsäljning i alla kategorier och format.

”Vilken ära att Parasiten är den mest sålda deckaren i Sverige”, säger Sofie Sarenbrant. ”Ambitionen var att förmedla en gripande berättelse om skakvåld och det är fantastiskt att så många har tagit boken till sig. Tack till alla som har läst och lyssnat.”

I Parasiten, som är den elfte delen i serien om kriminalinspektör Emma Sköld, skildrar Sofie Sarenbrant teman som hämndbegär, såriga syskonrelationer och en familjetragedi med katastrofala konsekvenser. Vem står på din sida när livet slås i spillror?

”Sofie Sarenbrant är ett namn att räkna med var gång ett bokår summeras”, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson. ”Varje bok är starkare än den förra och därför är jag inte alls förvånad över att både hon och Parasiten toppar deckarlistorna.”

Själsfränden, som släpptes 2022, är etta på dagligvaruhandelns lista, och serien om Emma Sköld ligger på andra plats på listan över bokserier.

Bokförsäljningsstatistiken inkluderar försäljning via fysisk bokhandel, internetbokhandel, bokklubbar, dagligvaruhandel och digitala abonnemangstjänster. Rapporten är ett samarbete mellan Svenska Bokhandlareföreningen och Svenska Förläggareföreningen.

Parasiten som ljudbok är inläst av Katarina Ewerlöf.

SOFIE SARENBRANT debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019, 2020 och 2022. Den fängslande och samhällsaktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Parasiten utnämndes till Årets svenska deckare 2023. Totalt har Sarenbrants böcker sålt i över 6 miljoner exemplar i 17 länder. I maj är Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt aktuella med thrillern Långfredagen, den andra delen i serien om Frida von Engen.

Läs mer Sofie Sarenbrant Parasiten