Sofie Sarenbrant debuterar som barnboksförfattare

Succéförfattaren Sofie Sarenbrant debuterar med den angelägna barnboken Mira & Månen: En vän för livet, som handlar om bandet mellan en flicka och hennes favoritponny.
Succéförfattaren Sofie Sarenbrant har på senare år hittat nyckeln till en balanserad och harmonisk vardag när skrivperioderna är som stressigast. För henne finns en plats som alltid skänker lugn – stallet. Kärleken till hästarna resulterade i Sofie Sarenbrants barnboksdebut Mira & Månen: En vän för livet, som släpps i dag. Boken vänder sig till barn i åldern 9–12 år och skildrar utanförskap, svårigheterna med att försöka passa in och hur en ponny kan bli din allra bästa vän.

”Jag ville skriva en liknande typ av bok som jag själv läste som ung”, säger Sofie Sarenbrant. ”En klassisk hästbok med den där röda pärmen och tecknade framsidan. En nostalgitripp, men med ett viktigt budskap. Alla passar inte in i en ridskolemiljö, hänger kanske inte med i samma utveckling som de andra. Men hästarna kan ha en avgörande roll för att just det barnet ska kliva ur sängen på morgonen.”

Boken skildrar trettonåriga Miras vardag. I skolan är hon bara luft och hon har svårt att få vänner. Hos hästarna kan hon vara sig själv. Men ridningen känns inte lika kul längre, det börjar bli för svårt. När stallets finaste ponny Månen skadas lämnas han åt sitt öde – om det inte vore för Mira. Hon sköter om honom och deras band växer sig allt starkare. Drömmen är att en dag få tävla på honom men för att nå dit måste hon bli en bättre ryttare.

Mira & Månen: En vän för livet är lika klassisk som modern”, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson. ”Det viktiga budskapet ger handlingen extra tyngd, och jag tror att många barn och ungdomar kommer att känna och identifiera sig med huvudpersonen.”

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019 och 2020. Den fängslande och samhällsaktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Böckerna har sålt i över 4 miljoner exemplar i 15 länder. Hennes senaste deckare Själsfränden blev sommarens mest lyssnade ljudbok på samtliga streamingtjänster. Hösten 2021 släpptes Munkavle, ett drabbande vittnesmål om konsekvenserna av de övergrepp Sofie Sarenbrant utsattes för som barn.

Läs mer Mira & Månen : En vän för livet Sofie Sarenbrant