Sofie Sarenbrant kan bli Årets svenska deckarförfattare för fjärde gången

Sofie Sarenbrant är för femte året i rad nominerad till utmärkelsen Årets svenska deckarförfattare. Hon vann 2019, 2020 och 2022. Därutöver är hennes bok Parasiten nominerad till Årets svenska deckare. Priserna delas ut av streamingtjänsten BookBeat under Bokmässan i Göteborg den 30 september.

Sofie Sarenbrant är nominerad till Årets svenska deckarförfattare för femte gången, lika många år som utmärkelsen delats ut, och hon vann 2019, 2020 och 2022. Priset, som är helt datadrivet, baseras på hur populära, genomlyssnade och omtyckta de tre senaste böckerna från landets mest lyssnade deckarförfattare har varit under det gångna året.

I år har ett nytt pris instiftats, Årets svenska deckare. Även där finns Sofie Sarenbrants senaste bok Parasiten bland de nominerade. Parasiten är den elfte delen i serien om kriminalinspektör Emma Sköld och blev sommarens mest lyssnade ljudbok på samtliga streamingtjänster. Boken har över 16 500 omdömen på BookBeat med ett snittbetyg på 4,4 av 5.

Parasiten har fått otroligt fin respons från lyssnarna. Storyn om skakvåld engagerar verkligen”, säger Sofie Sarenbrant. ”Därför känns det extra kul att vara nominerad i år, och dessutom till två priser. Ett stort tack till alla som har lyssnat på mina böcker om Emma Sköld, och framför allt till uppläsaren Katarina Ewerlöf som läser in ljudböckerna så bra.”

De övriga nominerade till Årets svenska deckarförfattare 2023 är Viveca Sten, Camilla Läckberg, Mari Jungstedt, Lars Kepler och Kristina Ohlsson.

Förutom Parasiten är följande böcker nominerade till Årets svenska deckare 2023: X av Pascal Engman, Gökungen av Camilla Läckberg, Det slutna rummet av Mari Jungstedt, Botgöraren av Viveca Sten samt Spindeln av Lars Kepler.

Priserna delas ut av streamingtjänsten BookBeat i samarbete med deckarfestivalen Crimetime under Bokmässan i Göteborg den 30 september.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019, 2020 och 2022. Den fängslande och samhällsaktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Böckerna har sålt i över fem miljoner exemplar i 17 länder.

Läs mer Sofie Sarenbrant Parasiten