Ny bok om Rosa Parks lär barn om allas lika rättigheter

Under ett läslov som sker under begränsade former ser vi möjlighet till en ny sorts resande och upptäckande – som kan upplevas mitt i hemmets vardag. Denna höst hyllar vi på Bookmark en stark flicka och kvinna, som gått till historien som förgrundsgestalt i kampen för svartas frihet, lika villkor och rättigheter: Rosa Parks.

Hösten är annorlunda i år, både för stora och små. Därför vill vi särskilt lyfta en bok att läsa tillsammans ur vår omtyckta bokserie för barn, Små människor, stora drömmar, som förmedlar vikten av att längta, drömma, att tro på sig själv och stå upp för det man känner är rätt.

Rosa Parks växte upp i Alabama, USA. Redan som ung flicka märkte hon att hon och hennes familj behandlades annorlunda och diskriminerades på grund av deras hudfärg. De fick inte åka samma bussar som vita, gå i skolan med vita barn eller använda samma toaletter. En dag fick Rosa nog. Hennes kamp – som fick sin start med den välkända händelsen på bussen då hon vägrade ge upp sin plats för en vit man – blev till ett livslångt engagemang för svartas och kvinnors rättigheter.

Små människor, stora drömmar: Rosa Parks skildrar den stora drömmen om ett jämlikt samhälle. Genom varma och unika illustrationer och ett lättsamt språk är boken perfekt att läsa för och med barn mellan 3–9 år och belyser på ett pedagogiskt sätt hur viktigt det är att stå upp för sig själv och andra och att behandla alla människor lika.

Nu mer än någonsin ser vi vikten av att lyfta historiska kvinnor, och i ljuset av den senaste tidens demonstrationer för Black Lives Matter-rörelsen är Rosa Parks livsgärning mer aktuell än någonsin. Vi hoppas att barnböcker kan inspirera och öka medvetenheten om det samhälle vi lever i, vikten av civilkurage och likabehandling av alla människor. Det här är en berättelse som än idag behöver spridas till barn och vuxna över hela världen.

Läs mer Små människor, stora drömmar: Rosa Parks Maria Isabel Sánchez Vegara