Världsstjärnan Oprah Winfrey om trauma och läkande i ny bok

Nu finns succén, som har sålt i över en miljon exemplar och under nästan ett år låg på New York Times bästsäljarlista, på svenska. I Vad hände dig? bjuder Oprah Winfrey tillsammans med psykiatern och hjärnforskaren Bruce D. Perry in till ett personligt samtal om trauma, motståndskraft och läkande.

Oprah Winfrey och Bruce D. Perry diskuterar med utgångspunkt i personliga och yrkesmässiga erfarenheter hur svåra och traumatiska händelser, främst i barndomen men även senare i livet, formar oss och våra beteenden.

”Vår förhoppning är att boken kommer att hjälpa människor att läka från sina barndomstrauman och att skifta frågan från Vad är det för fel på dig? till Vad hände dig?” säger Oprah Winfrey.

Med hjälp av vetenskapliga förklaringar av hjärnans funktion får vi en förståelse för varför vi känner och agerar som vi gör i specifika situationer. Vilken påverkan kan doften av en deodorant ha på en relation? Hur kan vardagliga ljud leda till att kroppen går in i traumaläge? Och varför har egentligen så många som vuxit upp under utmanande förhållanden svårt att ta sig därifrån?

”Det fina med Vad hände dig? är att den går på djupet för att förklara mänskligt beteende”, skriver BTJ i en recension. ”Det är en inspirerande bok som inbjuder till reflektion.”

Vad hände dig? Samtal om trauma, motståndskraft och läkande är översatt av Sandra Medin.

Oprah Winfrey har flera gånger ut­nämnts till världens mäktigaste kvinna. Som pratshowvärd för ”The Oprah Winfrey Show”, skådespelare och filmproducent har hon nått oerhörda framgångar. Hon är författare till fle­ra böcker, däribland Ett vet jag säkert, och har dessutom en uppskattad bokklubb.

Bruce D. Perry är en amerikansk psykiater och hjärnforskare. Han räknas till en av världens ledande experter på barndoms­trauma och hans forskning har varit avgörande för att beskriva hur traumatiska händelser i barndomen förändrar hjärnans biologi.

Läs mer Oprah Winfrey Vad hände dig? : Samtal om trauma, motståndskraft och läkande