Vinnare av Årets deckardebut släpper nytt – Klas Ekman är aktuell med nya thrillern Kusinen

Journalisten, biografiförfattaren och förläggaren Klas Ekman romandebuterade 2020 med thrillern De kapabla, för vilken han tilldelades Årets deckardebut i Crimetime Award, och andra plats i Årets bok. Nu är han tillbaka med sin andra samtida thriller – Kusinen.

Kusinen är en träffsäker, psykologisk thriller om tillit, skuld och självbedrägeri. På rent mardrömsmanér med inslag av mörk humor som leder tankarna till thrillerkomedier som White Lotus och Succession, eskalerar händelserna till ett oåterkalleligt tillstånd. Klas Ekman skildrar skickligt människor i avgörande faser av livet och hur vi både skapar oss själva och blir till i våra egna och andras ögon.

”Jag verkligen älskar gamla noirberättelser och har några klassiska arketypiska upplägg i den genren som jag vill beta av och göra moderna och aningen skruvade varianter av. Och då helst i vanlig svensk och till synes välstädad miljö. Så jag läste ett gäng franska klassiska thrillers och fick en idé till en variant på ett triangeldrama. Resultatet blev – lite hårddraget – en sorts perverterad feel good-historia”, säger Klas Ekman.

”När Klas Ekman följer upp den prisvinnande debuten framstår det med all tydlighet att Ekman har en unik och egen stil i författarskapet”, säger Ebba Barrett Bandh, förläggare och litterär chef på Bookmark förlag. ”Hans välavvägda språk, den bisarra – men ändå psykologiskt trovärdiga – utvecklingen av dramat på Onsalahalvön gör romanen helt oemotståndlig. Den är lika obehaglig som rolig.”

Om bokens handling:

Fyrtioåriga Fanny är dumpad och står plötsligt utan både bostad och arbete. På en släktträff återupptar hon kontakten med den trevliga och framgångsrika kusinen Ulrika och hennes förmögne make. När paret erbjuder Fanny att tillbringa sommaren hos dem känns det som en räddning.

Sommaren på Onsalahalvön ser ut att bli härlig och social. Men när den nya vänskapens smekmånadsfas övergår till vardag kommer slitningarna smygande. En utekväll får oanade och skrämmande konsekvenser och Fanny finner sig snart insnärjd i ett triangeldrama där hon ifrågasätter vem Ulrika egentligen är, och kanske ännu värre – vem hon själv håller på att bli?

För intervjuförfrågningar, kontakta:
Claire Åkesson, Kult PR
claire.akesson@kultpr.se
073-338 98 05

För recensionsexemplar, kontakta:
Josefine Bergkvist, Bookmark förlag
josefine.bergkvist@bookmarkforlag.se

Läs mer Kusinen Klas Ekman