Vulva vinnare av People’s Choice i Svenska Designpriset 2023

Igår delades Svenska Designpriset ut på Moderna museet i Stockholm. Bland vinnarna fanns Vulva av Ina Schuppe Koistinen, som formgivits av Jonas Hellström och illustrerats av författaren själv. Boken vann utmärkelsen People’s Choice i kategorin Redaktionellt – Bok.

Ina Schuppe Koistinen är docent på Karolinska Institutet och jobbar på Centrum för Translationell Mikrobiomforskning med att bland annat studera bakterieflorans roll för kvinnors hälsa. Väl medveten om problemen med missinformation beslöt hon sig för att skriva Vulva, och har även skapat akvarellerna som illustrerar både omslag och inlaga.

”Vad vore en författare och konstnär utan en skicklig formgivare? Gemensamt har vi lyckats sprida viktig kunskap om kvinnors hälsa på ett tilltalande sätt. Jag känner mig stolt och glad över att Vulva röstades fram av allmänheten till detta pris”, säger Schuppe Koistinen.

Schuppe Koistinens akvareller ramas in i formgivningen skapad av Jonas Hellström. Harmonin mellan bild, form och text bidrar till en både informativ och njutbar läsupplevelse – som vann folkets pris på gårdagens gala.

”Att få äran att formge en sådan här viktig bok kändes väldigt fint. Jag har också uppskattat mitt och Inas nära och inspirerande samarbete och boken har växt fram på ett dynamiskt tillvägagångssätt. En viktig sak gällande den grafiska formen var att hitta ett uttryck som inte var för feminint, men ändå fortfarande vara feminint. Det var också grundläggande att hela boken och innehållet skulle kännas seriöst och viktigt, men ändå vara tilltalande och bjuda in till läsning”, säger Jonas Hellström.

Svenska Designpriset är öppen för alla som arbetar med grafisk design, formgivning, och liknande kreativa områden. Priset instiftades 2005 och har sedan dess varit ett unikt samarbete för att varje år utse och utveckla svensk design. Juryn har i år bestått av sju designers: Parasto Backman, Gabor Palotai, Andreas Lindén, Mikael Selin, Elin Eskilsson, Lina Forsgren och André Wiklert.

Vulva är utgiven av Bookmark förlag.

För mer information om boken, vänligen kontakta:
Louise Eriksson
Bookmark Förlag
louise.eriksson@bookmarkforlag.se
072-911 83 37

Läs mer Ina Schuppe Koistinen Vulva: Fakta, myter och livsomvälvande insikter