Denise Rudberg gör upp med överklassens pressande elitism i ny roman

Nu släpps De första tolv, den tolfte boken om förundersökningsledaren Marianne Jidhoff och specialutredningsenheten på Östermalm. Författaren Denise Rudberg har skrivit en provocerande spänningsroman där hon blottlägger en överklass som ställer sig utanför spelets regler.

”Sverige har idag ett djupt segregerat samhälle, det klasslösa samhället som eftersträvades under efterkrigstiden är idag ett minne blott. Kanske har det heller aldrig funnits.”, säger Denise Rudberg.

Rudbergs ’elegent crime’-serie har sedan 2010 lästs av en växande läsekrets. Romanerna utspelar sig i de mest privilegierade salongerna men ställer framgången i en mindre smickrande dager. Familjerna är distanserade och kyliga, fastfrusna i konventioner, rikedomarna verkar mest leda till moraliskt förfall. I kontrast till detta skildras den ikoniska protagonisten Marianne Jidhoff. Hon är förvisso förmögen, genom arv, men har ett stort hjärta, mänskliga brister och är försvarare av unika familjekonstellationer.

”Denise Rudberg har en särskild fingertoppskänsla för att fånga människors försök att upprätthålla en fasad, samtidigt som det rämnar på insidan. Ämnet med fusk och skolsegregering blir särskilt effektivt i den historia hon vill berätta och de frågor hon så elegant och orädd utforskar”, säger Ebba Barrett Bandh, litterär chef och förläggare på Bookmark förlag. ”Detta är underhållning men med en tyngd som säger något viktigt om vår samtid”.

Denise Rudberg är en av de mest lästa författarna i Sverige under 2000-talet. Hon är även verksam som krönikör. År 2000 debuterade hon med Väninnan och har sedan dess skrivit flera framgångsrika romanserier för vuxna och ungdomar samt ett radiodrama, Sviten, som skrevs för Sveriges Radio. År 2010 lanserade Denise Rudberg en ny genre, elegant crime, med serien om Marianne Jidhoff. Den historiska romanserien Kontrahenterna ges ut under vårsäsongen och baseras på Rudbergs egna släktingar som även berättades om i det uppmärksammade sommarpratet. Totalt har Rudbergs böcker sålt i över 4 miljoner exemplar.

Vid intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Axel Scholtzé, Patriksson, på axel.scholtze@patrikssongroup.com eller + 46 768 69 38 15.

Läs mer De första tolv Denise Rudberg