Karma och Jonar – höstens stora barnbokssatsning

Nu lanseras Karma och Jonar: Klipptrollen, den första delen av fem i Sagan om Glimeria, en storslagen äventyrsberättelse för åldern 5–11 år.

 

Karma och Jonar är en episk berättelse om en elvaårig flicka och en tolvårig pojke i landet Glimeria, och hur de med mod och förslagenhet trotsar hot och faror för att rädda riket. Bakom boken står den fiktiva karaktären Zelda Falköga, en av få personer som någonsin besökt Glimeria.

De två oväntade hjältarna utsätts för en rad äventyr i kampen för att befria Glimeria från
Stendraken som har kommit för att stjäla landets magiska stjärnglöd. Med på äventyren är kinten Gala (ett slags blandning mellan katt och räv, vars päls byter färg vid olika känslolägen) och den svarta enhörningen Remus.

Tilltalet är modernt med en ambition att nå ut till en ung målgrupp. Med inspiration från Ronja Rövardotter och Handbok för superhjältar, och med utgångspunkt i färgsprakande karaktärer och vackra illustrationer, förmedlar Karma och Jonar ett fint och viktigt budskap – att våga när det behövs och att vara en god och lojal vän. Samtidigt genomsyras berättelsen av eviga frågor som hur det är att växa upp och det godas kamp mot det onda.

Författaren Zelda Falköga är en äventyrare och upptäcktsresande med mystiska och outforskade platser som specialitet. Hon är en av mycket få personer som någonsin har besökt landet Glimeria, och som har hört om landets öde med egna öron. I böckerna berättar hon för allra första gången om den största av alla sägner från landet, den om Karma och Jonars kamp mot Stendraken.

”Jag har varit nästan överallt, men ingen plats har varit lika häpnadsväckande som det avlägsna landet Glimeria”, säger Zelda Falköga. ”Och det finns inga som gjort samma intryck på mig som de unga hjältarna Karma och Jonar.”

Zelda Falköga är en fiktiv avsändare, och bakom henne står en artist/författare som valt att förbli anonym i detta projekt.

Till boken finns ett introduktionshäfte med extramaterial, och på Spotify även ett särskilt soundtrack, Genom eld. Förlaget har även tagit fram en läsguide och en lärarhandledning för boken och serien. Kommande böcker ges ut med sex månaders mellanrum.

Läs mer Zelda Falköga Karma och Jonar: Klipptrollen