Minns Förintelsen genom ett av historiens viktigaste vittnesmål

Den 27 januari är det 75 år sedan fångarna i Auschwitz befriades. Med anledning av Förintelsens minnesdag tillägnar Nobelmuseet, tillsammans med Raoul Wallenberg Academy och Bookmark Förlag, en kväll åt Elie Wiesels självbiografi Natten. Boken, som nyligen kommit ut i nyöversättning är ett värdefullt redskap i arbetet för att upplysa om mänskliga rättigheter.

Den 27 januari 1945 var Elie Wiesel (1928–2016) fortfarande fången i Buchenwald koncentrationsläger. Vid ankomsten till Auschwitz ett knappt år tidigare hade han förlorat sin mor och sin syster. Innan han befriades skulle han även komma att förlora sin far.

Natten är ett oersättligt vittnesmål från Förintelsen. Den har sålt i över tio miljoner exemplar, men inte funnits i tryck på svenska på mer än tre decennier. Återutgivningen sker i en tid när vi håller på att förlora de sista överlevarna.

Boken ingår i projektet Pass It Forward som initierats av Raoul Wallenberg Academy för att uppmärksamma gymnasieelever runt om i Sverige på de mänskliga rättigheterna. Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) har också köpt in en uppsättning böcker som ska användas för att förebygga antisemitism och rasism. Bookmark förlag har donerat 25 000 kronor, och skänkt böcker, till Raoul Wallenberg Academy.

”Det är vårt ansvar att läsa, titta på och prata om vittnesmål från de överlevande efter Förintelsen för att låta berättelserna ta plats i varje generations medvetande. Det är så vi bygger grunden till empati och medmänsklighet”, säger Sarah Scheller, generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy. I bokens nyskrivna förord av Alice Bah Kuhnke skriver den före detta kulturministern: ”Läs Natten! Läs den igen … Berätta för andra om det du läst.”

Elie Wiesel ägnade återstoden av sitt liv åt att arbeta mot våld, förtryck och rasism. Han skrev över fyrtio böcker, varav Natten är den mest kända och citerade. För sina böcker och sitt arbete mottog han flera stora utmärkelser, såsom Nobels fredspris, Wallenbergmedaljen och Amerikanska presidentens frihetsmedalj.

Natten finns till försäljning i bokhandeln och på Nobelmuseet. Lärarhandelning kommer att delas ut till deltagarna vid temakvällen och finns även tillgänglig genom Raoul Wallenberg Academy och Bookmark Förlag.

För nyöversättning står André Borchert.

Läs mer Elie Wiesel Natten Ett av historiens viktigaste vittnesmål