Nu utökas det populära barnboksuniversumet

I samband med releasen av Ordos monster, den åttonde boken om Karma och Jonar, utökas det populära barnboksuniversumet med en bok för åldern 3–6. I en ny bokserie får vi följa de busiga vännerna Gala och Rory på en minst sagt färgsprakande saga när de ger sig ut på en jakt efter regnbågen.

Efter stark efterfrågan på en Karma och Jonar-berättelse anpassad för yngre läsare bestämde sig författaren Zelda Falköga för att skildra ett av kinten Galas och daskusen Rorys många äventyr. I Den försvunna regnbågen misstänker de omaka vännerna att någon har snott regnbågen, och ger sig ut på en halsbrytande jakt efter tjuven.

Zelda Falköga fortsätter dessutom huvudserien om Karma och Jonar. I den åttonde boken, Ordos monster, går Karma och Jonar vilse i en stekhet öken och tvingas kämpa mot solsting, argsinta krabbormar och en vacker men livsfarlig oas. BTJ skriver om Ordos monster: ”Ännu en rafflande berättelse av Zelda Falköga där magin vävs samman till en riktigt häftig läsupplevelse.”

”För mig har Gala och Rorys eskapader i Glimeria varit minst lika spännande att följa som Karma och Jonars”, menar författaren Zelda Falköga. ”Att få dela deras historia med de yngre läsarna är en oerhörd ynnest, och jag hoppas att Den försvunna regnbågen ska kännas både underhållande och inspirerande. Och för de lite äldre barnen hoppas jag att Ordos monster ska leverera ett av Karma och Jonars mest fartfyllda äventyr hittills.”

Zelda Falköga är en fiktiv avsändare. Bakom henne står en författare som valt att förbli anonym. För illustrationerna till Karma och Jonar samt Gala och Rory står Henric Aryee, en prisbelönad och internationellt erkänd konstnär och illustratör från Stockholm. Hans illustrationer av det magiska landet Glimeria har hyllats för deras expressiva och färgsprakande stil.

Karma och Jonar finns även som tv-serie på streamingtjänsten Viaplay, och i rollistan finner vi storstjärnor som Suzanne Reuter och Frank Dorsin. Serien riktar sig till barn i åldrarna 5­–11 år och den första säsongen är baserad på den första boken i serien om Karma och Jonar, Klipptrollen.

Till böckerna om Karma och Jonar finns pedagogiskt material anpassat för undervisning i årskurs F–3 såsom lärarhandledning (för bok 1, Klipptrollen, och bok 2, Flykten), ett Kahoot-spel, läsguide med extramaterial om serien samt digitala bildspel för samtliga böcker att visa klassen under högläsning. Det finns även ett soundtrack på Spotify: Genom eld. Det pedagogiska materialet och annat extramaterial finns att ladda ner på Karma och Jonars hemsida: https://www.karmaochjonar.se

De tidigare delarna i serien om Karma och Jonar heter Klipptrollen, Flykten, Lyras ö, Nagdabergen, Stendraken, Ond magi och Under ytan.

Läs mer Karma och Jonar: Ordos monster Gala och Rory: Den försvunna regnbågen Zelda Falköga