Pascal Engman tilldelas norskt litteraturpris för kriminalromanen ”Kokain”

Bland fem nominerade kriminalromaner har Pascal Engmans Kokain valts till vinnare i det nya norska priset Glasskniven. Priset tilldelas den bästa översatta kriminalromanen utgiven i Norge under de tre senaste åren.

Kokain utkom 2021 i Sverige på Bookmark förlag och är den fjärde fristående delen i serien om Vanessa Frank. Gyldendal gav ut boken på norska 2023 och för översättningen står Inge Ulrik Gundersen. Juryn beskriver boken som en ”Actionfylld kriminalroman som tyvärr är alldeles för realistisk. På 562 sensationella och uppslukande sidor sätter han saker i perspektiv, och det fascinerar hur träffsäkert han skildrar Sveriges samtid.”

”Jag är väldigt stolt och hedrad över att ta emot Glasskniven. De norska läsarna står mig otroligt varmt om hjärtat”, säger Pascal Engman om vinsten.

I Kokain undersöker Pascal Engman och hans huvudkaraktär Vanessa Frank Stockholms undre värld och gängkriminalitet. Det är en hisnande mörk thriller som skildrar kostnaderna av droghandeln men också det okuvliga hoppet om att kunna ge en bättre värld till sina barn.

”Det här är väldigt glada nyheter. Kokain är en otroligt stark roman och värdig vinnare av priset”, säger Ebba Barret Bandh, förläggare och litterär chef på Bookmark förlag.

Pascal Engman är en av de mest lästa författarna i sin generation. Sedan debutromanen Patrioterna (2017) har han hyllats av en samstämmig kritikerkör för sin sylvassa iakttagelseförmåga och höga relevans i vår allt brutalare samtid. Frågor om klass och identitet löper som en röd tråd genom hans författarskap.

Om Glasskniven:

Glasskniven är ett internationellt pris som delas ut vart tredje år till den bästa översatta kriminalromanen. Juryn består av journalist Simen Ingemundsen, redaktör Anne Lise Johannessen, skribent och kulturjournalist Ole Jacob Hoel, festivalchef för Osterøy Krimfestival Bent Arild Raknes och journalist Siri Fossing. Priset är designat av glasblåsaren Pål Roald Janssen.

Läs mer Pascal Engman Kokain