Pascal Engman. Foto: Anna-Lena Ahlström

Pascal Engman

Pascal Engman (f. 1986) är författare och journalist. Hans författarskap är ett av Sveriges snabbast växande och han är idag en av de mest lästa svenska författarna i sin generation. Sedan debuten med Patrioterna (2017) har han hyllats av kritikerna för sin vassa iakttagelseförmåga och höga relevans i vår allt brutalare samtid.

År 2023 släpps Bestseller som är den sjätte fristående romanen i serien om polisinspektör Vanessa Frank. Det är en rafflande resa in i de kriminella nätverkens värld. Baserad på gedigen research har Engman skapat sin vassaste thriller hittills och den här gången gräver han där han står när han frågar sig hur långt en författare är beredd att gå för att skriva en bästsäljare.

Pascal Engman var tidigare journalist på Expressen och en av tidningens mest profilerade reportrar. Hans journalistiska öga gör sig påmint i författarskapet. I Vanessa Frank-böckerna avhandlar han extrema samhällsfenomen som högernationalister, incels och islamister. Frågor om klass och identitet är beståndsdelar som löper som en röd tråd genom Pascal Engmans författarskap.

Vanessa Frank-böckerna ges idag ut i ett tjugotal länder. Böckerna finns att läsa på spanska, tyska, italienska och polska, bland andra.

År 2021 grundades Pascal Engmans stiftelse som verkar för läsfrämjande. Stiftelsen delar årligen ut ett stipendium till en individ som utmärkt sig genom läsfrämjande aktiviteter.


”Pascal Engman är den nya generationens mästare.”
David Lagercrantz

Han kan ta plats bland eliten av våra kriminalförfattare.
Ingalill Mosander, Aftonbladet

En osviklig förmåga att bygga upp spänning.
Lotta Olsson, Dagens nyheter

Här har vi den svenska mästaren i att skriva bladvändare och den senaste boken gör ingen besviken.
Tara

”Pascal Engman är Sveriges nya thrillerkung. Blandningen mellan fiktion och realism är oslagbar. Han skriver om ett Sverige alla ser, men få förmår skildra. Änkorna håller högsta internationella klass, rakt igenom.”
Camilla Läckberg

”Om kursen ’Att skriva en bladvändare’ någon gång kommer att hållas så är det Pascal Engman som ska föreläsa.”
Göteborgssposten

Utomordentligt bra! […] Lägg därtill högoktanig spänning, verklighetstrogna dialoger, ett par intressanta huvudrollsfigurer och du får en av de bästa svenska kriminalromanerna under 2021.
Mariestads-Tidningen

”Det är naturligt att denna författare får allt fler läsare i allt fler länder, han håller elitklass.”
Svenska deckarfestivalen 


Nyheter