Pascal Engman. Foto: Anna-Lena Ahlström

Pascal Engmans X är nominerad till Årets svenska deckare 2023

X av Pascal Engman är nominerad till det nya priset Årets svenska deckare 2023. Priset är instiftat av strömningstjänsten BookBeat och delas ut på Crimetime under Bokmässan i Göteborg den 30 september.

Det nya priset Årets svenska deckare delas för första gången ut i år och är helt datadrivet. Bland de nominerade finns de deckare som varit mest populära, genomlyssnade och omtyckta under det gångna året (september 2022 – augusti 2023). X som släpptes hösten 2022 är femte delen i den omåttligt populära serien om Vanessa Frank. 9 oktober kommer uppföljaren Bestseller som är aktuell med förhandssläpp på Bokmässan i Göteborg.

”Det känns otroligt stort och hedrande att X är nominerad till Årets svenska deckare. Jag är väldigt glad, särskilt eftersom jag var tveksam till att skildra ett så komplext problem som matchfixning”, säger Pascal Engman.

De övriga nominerade till Årets svenska deckare 2023 är Parasiten av Sofie Sarenbrant, Gökungen av Camilla Läckberg, Det slutna rummet av Mari Jungstedt, Botgöraren av Viveca Sten samt Spindeln av Lars Kepler.

Pascal Engman (f. 1986) är idag en av Sveriges mest lästa författare i sin generation. Av kritikerna framhävs hans journalistiska bakgrund som inte minst framkommer genom hans skicklighet i att teckna samtidsaktualiteter. Engmans förmåga att nyanserat skildra människoöden från olika delar av det svenska samhället i kombination med spänning av internationell klass, har gjort att hans böcker idag ges ut i fler än tjugo länder världen över. År 2021 grundades Pascal Engmans stiftelse som verkar för läsfrämjande. Stiftelsen delar årligen ut ett stipendium till en individ som utmärkt sig genom läsfrämjande aktiviteter.

Läs mer Pascal Engman X