Sofie Sarenbrant och Denise Rudberg vinnare av Nextory E-book Awards

Vinnarna i Nextory E-book Awards 2022, tidigare kallat Stora e-bokspriset, har nu korats. Årets vinnare i vuxenkategorin är Sofie Sarenbrant med Skyddsängeln och Denise Rudberg tar hem segern i romankategorin med Er tredje man.

E-bokspriset delas ut för femte året i rad och i tävlingen har Nextory kartlagt vilka e-böcker som flest läsare har läst ut från början till slut. Detta till skillnad från topplistor för fysiska böcker som endast är baserat på antal sålda exemplar. Därmed är utmärkelsen helt unik i sitt slag.

I vuxenkategorin tar Sofie Sarenbrants deckare Skyddsängeln hem priset. Skyddsängeln är den nionde delen i serien om kriminalinspektör Emma Sköld. I boken skildras bland annat konsekvenserna av psykiatrireformen för 25 år sedan. Hur gick det egentligen när mentalsjukhusen stängdes ner och patienterna skulle integreras i samhället?

”Vad roligt med ett pris som baseras på genomläsning”, säger Sofie Sarenbrant, som tidigare även vunnit Stora e-bokspriset för böckerna Syndabocken och Skamvrån. ”Det blir ett kvitto på att jag gör något rätt.”

I romankategorin kniper Denise Rudberg och hennes historiska roman Er tredje man förstaplatsen. Det är den tredje delen i den hyllade historiska serien ”Kontrahenterna” där tre kvinnor valts ut för att genom signalspaning knäcka tyskarnas kod ­– mitt under ett brinnande världskrig.

”Men oj, stämmer detta verkligen?” säger Denise Rudberg. ”Jag har aldrig vunnit något pris tidigare, det här är ju helt fantastiskt. Nu ska det firas, tjoflöjt!!”

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019 och 2020. Den fängslande och samhällsaktuella serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar. Böckerna har sålt i över 4 miljoner exemplar i 15 länder. Syndabocken, Mytomanen och Skyddsängeln blev årets mest lyssnade böcker på Storytel 2018, 2019 och 2021. Skamvrån blev Sveriges mest sålda deckarpocket 2020. I maj 2022 släpps Själsfränden, den tionde delen i serien om Emma Sköld.

Denise Rudberg debuterade 2000 med Väninnan och har sedan dess skrivit flera framgångsrika romanserier för vuxna och ungdomar samt ett radiodrama, Sviten, som skrevs för Sveriges Radio. År 2010 lanserade Denise Rudberg en ny genre, elegant crime, med serien om Marianne Jidhoff. Hon är också aktuell med den historiska romanserien Kontrahenterna som delvis är baserad på hennes egna kvinnliga släktingar och som hon även berättade om i sitt uppmärksammade sommarprat i P1 2021. Totalt har Rudbergs böcker sålt i över 4 miljoner exemplar. I juni 2022 släpps den fjärde delen i Kontrahenterna-serien: Den fjärde doktrinen.

Läs mer Sofie Sarenbrant Denise Rudberg Skyddsängeln Er tredje man