Ovanligt uppmärksammad debut äntligen på svenska

Nathan Harris hade inte ens hunnit fylla trettio innan Vattnets sötma nominerats till flera prestigefulla litterära utmärkelser. Sedan dess har den historiska bladvändaren, om kärlek och sorg i kölvattnet av det amerikanska inbördeskriget, mottagit ytterligare en handfull utmärkelser. Nu kommer den på svenska i översättning av Cecilia Berglund Barklem, som översatt Där kräftorna sjunger.

– Det är en unik skildring av de trauman som slaveriet lämnade efter sig, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson. Samtidigt är det en berättelse som inte går att lägga ifrån sig, och som kommer att ge många en ny förståelse av dagens rasmotsättningar i USA.

Boken handlar om sorgen över en förlorad son, hatet från de vita bönder som tvingats frige sina slavar och om förbjuden kärlek mellan två sydstatssoldater. Den följer två bröder som, liksom många andra frigivna, saknar tak över huvudet och mat för dagen men lever av förhoppningen om att återfinna sin mamma som sålts många år tidigare.

Vattnets sötma har bland annat nominerats till Bookerpriset, Andrew Carnegie Medal for Excellence in Fiction, Goodreads Choice Award och Center for Fiction’s First Novel Prize, samt vunnit Ernest J. Gaines Award for Excellence in Fiction. Den har även utsetts till årets bästa bok av Washington Post och är nu i final till såväl Dylan Thomas-priset som Audie Awards, i kategorin årets bästa ljudbok.

För recensionsexemplar kontakta Moa Olofsson, moa.olofsson@bookmarkforlag.se

Läs mer Nathan Harris Vattnets sötma