Uppföljare till succéroman ger nytt kvinnligt perspektiv på historien

Ryska dockor av Martha Hall Kelly finns nu på svenska. Boken bygger vidare på Skönhetens väg som sålt mer än 50 000 exemplar bara i Sverige. Det är en svindlande berättelse som levandegör första världskriget med fängslande detaljrikedom och trovärdiga karaktärer. Precis som sin föregångare är den väl researchad och bygger på verkliga personer.

Martha Hall Kelly är en mycket skicklig historieskildrare, säger Bookmarks förlagschef Claes Ericson. I Ryska dockor har hon ännu en gång lyckats skapa ett gripande drama som berör samtidigt som det får oss att förstå vår historia.

Ryska dockor är en berättelse om starka kvinnor, stark vänskap och den oövervinneliga styrka som uppstår när liv står på spel. Boken utspelar sig under första världskriget och handlar om Eliza Ferriday, mamma till Caroline Ferriday vars heroiska insatser under andra världskriget vi fick följa i Skönhetens väg.

Martha Hall Kelly inspirerades att skriva Ryska dockor utifrån ett tidningsklipp från 1921 som beskrev hur Eliza Ferriday sålde handgjorda dockor för att försörja den ryska adel som tvingats fly från sitt hemland. Ryska dockor återger många verkliga omständigheter och Bookmark har kompletterat boken med ett bilduppslag, samt tagit fram en läsguide med spännande historiska fakta och bilder, exempelvis på de tsardöttrar som mördades under ryska revolutionen och som figurerar i boken.

Ryska dockor är andra delen i berättelsen om de hjältemodiga kvinnorna Ferriday. Tredje delen, som snart publiceras i USA, utspelar sig under amerikanska frihetskriget. Både Skönhetens väg och Ryska dockor finns inlästa till ljudböcker av Lo Kauppi.

För översättning står Cecilia Berglund Barklem.

Läs mer Martha Hall Kelly Ryska dockor