Ta barnen till Glimeria med Karma och Jonar

Idag lanseras Flykten, den andra delen i serien om Karma och Jonar. Det är en storslagen äventyrsberättelse för åldern 5–11 år, som utspelar sig i det avlägsna landet Glimeria. Författare är den fiktiva karaktären Zelda Falköga, som själv dyker upp som en karaktär i Flykten.

Efter att ha besegrat de onda klipptrollen har Karma och Jonar blivit bästa vänner. De umgås i smyg och allt verkar vara på väg att ordna sig i Glimeria. Tills en dag då Karmas lillasyster blir tillfångatagen av korkade men elaka grusgnomer. I Flykten måste Karma och Jonar sätta sin egen frihet på spel för att försöka rädda henne.

Karma och Jonar är en episk berättelse om en elvaårig flicka och en tolvårig pojke i landet Glimeria, och hur de med mod och förslagenhet trotsar hot och faror för att rädda riket.

I Flykten visar det sig att hela Glimerias framtid hänger på de två barnen. De oväntade hjältarna utsätts för en rad äventyr i kampen för att befria Glimeria från Stendraken som har kommit för att stjäla landets magiska stjärnglöd. Med på äventyren är kinten Gala (ett slags blandning mellan katt och räv, vars päls byter färg vid olika känslolägen) och den svarta enhörningen Remus.

”Jag önskar att berättelsen om Glimeria bara var en saga”, säger författaren Zelda Falköga. ”Men jag har själv träffat de unga hjältarna Karma och Jonar, och historien om vårt möte finns med i Flykten.”

Till serien om Karma och Jonar finns en särskild lärarhandledning för Åk F-3. Det finns även ett introduktionshäfte med extramaterial, och på Spotify ett soundtrack: Genom eld. Kommande böcker ges ut med sex månaders mellanrum.

Tilltalet är modernt med en ambition att nå ut till en ung målgrupp. Med inspiration från Ronja Rövardotter och Handbok för superhjältar, och med utgångspunkt i färgsprakande karaktärer och vackra illustrationer, förmedlar Karma och Jonar ett fint och viktigt budskap – att våga när det behövs och att vara en god och lojal vän. Samtidigt genomsyras berättelsen av eviga frågor som hur det är att växa upp och det godas kamp mot det onda.

Författaren Zelda Falköga är en äventyrare och upptäcktsresande med mystiska och outforskade platser som specialitet. Hon är en av mycket få personer som någonsin har besökt landet Glimeria, och som har hört om landets öde med egna öron. I böckerna berättar hon för allra första gången om den största av alla sägner från landet, den om Karma och Jonars kamp mot Stendraken.

Zelda Falköga är en fiktiv avsändare, och bakom henne står en artist/författare som valt att förbli anonym i detta projekt.

Läs mer Zelda Falköga Karma och Jonar: Flykten Karma och Jonar: Klipptrollen