Trendspaning: Årets julklapp blir en Bookmark-bok

Den 18 november meddelar HUI Research vad som blir Årets julklapp 2020. Det skulle mycket väl kunna bli en bok från Bookmark Förlag som annonseras.

”Jag tror att det är dags i år”, säger förlagschef Claes Ericson. ”Däremot är det desto svårare att pricka in exakt vilken bok.”

En favorittippad titel, som Claes Ericson nämner, är Mytomanen av Sofie Sarenbrant. Sarenbrant utsågs under hösten till Årets deckarförfattare för andra året i rad, är förlagets bäst säljande författare och det är fortfarande över 1,5 miljoner svenskar som lyssnat på årets sommarprat med Sarenbrant, men som ännu inte hunnit läsa boken.

Om det ska glimra om julklappen är chansen stor för Denise Rudbergs Tio grisar nere, lyxigt förpackad som den är och med en avsändare som firar 20 år som författare och 10 år med seriens hjältinna Marianne Jidhoff.

Eller så blir det Berätta aldrig det här av Frida Boisen, där hundratals läsarkommentarer vittnar om hur boken hjälpt dem, och i vissa fall till och med räddat liv, och där lyssnaromdömena är bland de absolut högsta på topplistorna.

En annan lågoddsare är Änkorna av Pascal Engman. Aldrig tidigare har Bookmark sett läsaromdömet ”Den bästa bok jag läst i år” så ofta som för just Änkorna, och vad kan vara en bättre ledtråd om vad som blir Årets julklapp än det?

Ska man lyssna på kritikerna kan det lika gärna bli Klas Ekmans De kapabla, som har fått översvallande recensioner, och bland annat kallats ”sjövild och galen, ett sanslöst relationsdrama som höll mig vaken till midnatt” i Aftonbladet, ”feel-bad när det är som bäst” i SvD och ”en thriller för dig som inte gillar thrillers: rolig, originell och fruktansvärt spännande” av Jenny Lind i M-Magasin.

Eller så blir det Ulrika Ewermans debutroman Monica Magnus 1966 där läsaren tack vare ”en stark berättarröst sugs in i historien”, enligt BTJ, som ger boken 5/5.

För att vara aktuell för Årets julklapp skriver HUI Research att ”produkten ska representera den tid vi lever i”.

Med Happy Food Green kombinerar Niklas Ekstedt och Henrik Ennart två av det senaste decenniets största mattrender – vegetarisk mat och mat som är bra för mer än kroppen – vilket på många sätt gör det till den optimala hälsokokboken.

När samtidens stressade vardag gör att strävan efter lycka och psykisk ohälsa trängs sida vid sida vore det annars en välsignelse om Lär dig leva NU av Susan och Mats Billmark skulle bli Årets julklapp, något som skulle borga för ett lyckligare 2021.

Tre böcker som definitivt representerar den tid vi lever i är Relationsbibeln av Klara Doktorow och Veronika Palm, måste-läsning för alla i Corona-karantän, och barnboken om klimatkämpen Greta Thunberg av Maria Isabel Sanchez Vegara, samt Karin Sundgrens No Waste Just Taste, där man lär sig göra smaskiga maträtter av matrester som annars skulle ha åkt i soptunnan. Kanske att Marie Kondos bästsäljare Konsten att städa, med en livsfilosofi som har blivit omåttligt populär, också kvalar in här.

Bland favoriterna till Årets julklapp måste även ingå den okrönta drottningen bland målarboksförfattare Maria Trolle med splitternya Luna, den fiktiva författaren Zelda Falkögas episka saga om de modiga barnen Karma och Jonar, och Sören Olssons hjärteprojekt tillsammans med Martin Svensson och Leif Eriksson om Luna och superkraften, som fångar in precis det som rör sig i ett lågstadiebarns värld.

”Eller så blir det helt enkelt Jan Söderqvists Ren vilja: Berättelsen om Björn Borg”, avslutar Claes Ericson. ”Att röstas fram till Sveriges största idrottsman är måhända inte ett tecken på den tid vi lever i just nu, men detta är en bok som med stor behållning kan läsas just när man vill lämna den här tiden för en stund.”

Oavsett vad HUI utnämner till årets julklapp imorgon är sannolikheten stor att en Bookmark-bok kommer att ligga under julgranen.

För mer information om Bookmarks trendspaningar, vänligen kontakta:

Fanny Wetterdal
Bookmark Förlag
fanny.wetterdal@bookmarkforlag.se
076 056 47 64